Kattmynta

Nepeta cataria citriodora

Långblommande perenn, en av de första och fortsätter till sista frosten. Har mindre vita blommor med lila stänk. Luktar citrus om man tar i plantan.

Som de flesta perenner så kan groningen vara ojämn. Testa att kallså. Om du inte har möjlighet, så inomhus under vintern. Jag odlade mina i början på mars i zon 5.

Älskas av mindre humlor som besökt den flera gånger per dag. Humlorna älskar verkligen denna växt. Katterna har varit och sniffat på dem men upplever inte de som superintresserade. Skulle dina eller katterna i grannskapet vara intresserade så plantera om kattmyntan i amplar.

Jag har haft den både i kruka och på friland, båda funkar vara bra. Mina har blivit 30-40 cm hög när jag odlat den i kruka.
De som jag satt ut på friland har jag haft 40 cm plantavstånd mellan plantorna.

Sägs vara bra för samplantering kring kål för att minska angrepp från kålfluga. Sägs vara gynnsam med rödbetor och squash Testa gärna! Det ska jag testa 2022 👍

Om du önskar fler plantor av samma planta, testa och dela tuvorna på våren. Kruka dessa och plantera ut sedan på den platsen du önskar på hösten.

Ifall blomningen skulle avta, klipp ner plantan till några cm så kommer den igen med ny blomning framåt hösten.